Ga naar Dux home

Artistiek Directeur

7200 Stichting Het Zuidelijk Toneel Tilburg Vast (W&S) 40 uur p/w

DUX Interim & Executive Search is voor haar opdrachtgever Het Zuidelijk Toneel op zoek naar een Artistiek Directeur / Regisseur

Organisatie | Organisation

Het Zuidelijk Toneel (HZT) zet theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je een spiegel voorgehouden. Je leert er jezelf kennen.

Het gezelschap vindt haar oorsprong in de Stichting Brabants Toneel, een theatergezelschap dat in 1954 in de provincie Noord-Brabant is opgericht. Sinds 2005 wordt gewerkt onder de naam Het Zuidelijk Toneel en sinds 2010 is het gezelschap gevestigd in Tilburg. Het gezelschap is in de loop van de jaren geleid door theatermakers die ieder een eigen spoor trokken door het Nederlandse theaterlandschap (zoals Ivo van Hove, Johan Simons, Gerardjan Rijnders of Matthijs Rümke).

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde HZT zich tot het gezelschap dat het vandaag is: uniek in het cultuurlandschap van (Zuid)Nederland en België: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn. In tijden dat de wereld om ons heen in transitie is en behoefte heeft aan vindingrijkheid en creativiteit, laat HZT zich zien met vernieuwende voorstellingen en innovatieve projecten.

Het Zuidelijk Toneel is als middelgroot theatergezelschap onderdeel van de BIS. Vanuit het cultuurbeleid heeft HZT als enige gezelschap de taak de stedelijke regio Brabantstad te bedienen en vanuit Brabantstad in heel Nederland te opereren. Met Tilburg als belangrijkste thuisstad is het gezelschap ook internationaal georiënteerd en treedt op buiten de landsgrenzen. Jaarlijks worden er kleine en grote producties gecreëerd. Na een boeiende periode met een intendant (Piet Menu), is het gezelschap op zoek naar een artistiek directeur die ook als regisseur bijdraagt aan de herkenbare identiteit.

Functie inhoud | Tasks and responsibilities

Als artistiek directeur zet je een inspirerende, verbindende meerjarige visie over kunst en maatschappij neer in aansluiting op het Kunstenplan. De artistieke visie is wervend en biedt het gezelschap de uitdaging om zich te ontwikkelen. Het dient als leidraad voor makers, marketeers maar evengoed de technische ploeg. Er is zowel aandacht voor ‘de grote zaal’ en bijhorende landelijke spreiding en publieksbereik, als voor kleinere podia en alternatieve plekken. Er wordt ruimte geboden om te experimenteren met doelgroepen en het uitbreiden van het netwerk aan gatekeepers en sleutelfiguren. Belangrijke thema’s als talentontwikkeling, diversiteit, educatie en ondernemerschap maken ook deel uit van de visie.

Je bent eindverantwoordelijk voor de positionering van HZT in Nederland, de concretisering van de visie en realisatie van alle HZT producties. Je durft zelf het gezicht te zijn als maker/regisseur, maar staat er open voor makers te betrekken bij HZT en biedt ook een podium aan andere makers.

Je bent ook het gezicht naar makers en initiatieven buiten de organisatie. Je neemt zowel publiek als stakeholders, inclusief subsidiegevers, mee in de zeggingskracht en urgentie van theater. Als gezicht en brugfiguur, houd je je ook bezig met het uitzetten van de communicatie- en marketing strategie, samen met de collega’s uit het marcom-team.

Samen met de zakelijk directeur geef je leiding aan het gezelschap, waarbij jij het gezicht en het ankerpunt bent voor iedereen die bij de artistieke kant betrokken is. Je geeft leiding op een manier waardoor mensen de ruimte krijgen en zich veilig voelen om hun talent te ontwikkelen en hun mogelijkheden te verkennen. Door je manier van leidinggeven versterk je de onderlinge samenwerking en draag je bij aan een hecht en succesvol team.

Wij zoeken | Job requirements

Samengevat zoeken we iemand met:

  • artistieke visie op theater, vernieuwend, actueel en relevant; in staat om het gezelschap te verzekeren van haar prominente/voortrekkersrol in het theaterlandschap in NL;
  • ervaring als maker/regisseur van kleine/middelgrote tot grote podiumprojecten;
  • het vermogen om te verbinden binnen en buiten het culturele netwerk;
  • aantoonbare ervaring met inspirerend en effectief leiderschap; oog voor talent en bereid om anderen te begeleiden in hun ontwikkeling;
  • capaciteit en bereidheid om directie verantwoordelijkheid te dragen;
  • uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden;
  • goede beheersing van Nederlandse/Vlaamse en/of Engelse taal;
  • bereidheid om veel aanwezig te zijn op locatie in Brabant

Wij zijn altijd op zoek naar executives die een verschil willen maken

Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging in de non-profit? Dan zit u bij ons goed. Met ons brede netwerk binnen de non-profit, gaan wij met u op zoek naar dé uitdaging die bij u past!

Neem contact op