Ga naar Dux home

Directeur

8392 Stichting DON Amsterdam Vast (W&S)

DUX is voor haar opdrachtgever, Stichting DON, op zoek naar een:

Directeur

Organisatie | Organisation

Organisatie

Stichting DON zet zich in voor de genezing van diabetes type 1, een chronische ziekte die in aantallen groeit en inmiddels bijna 1% van de bevolking treft. Anders dan de bekendere ziekte Diabetes Type 2 zijn de oorzaken van de ziekte nog steeds onbekend, is er nog geen genezing en kan ook de behandeling met bloedprikken en insuline niet de nadelige effecten van de ziekte voorkomen. Deze omvatten – naast de permanente afhankelijkheid van prikken en insuline – een verminderde levensverwachting (zeker 10 jaar), afnemende zicht- en nierfuncties, het verlies van ledematen en het ontstaan van hart- en vaatziekten.

DON haalt al meer dan 16 jaar geld op voor het financieren van fundamenteel en klinisch onderzoek naar de oplossing voor genezing van diabetes type 1. Dit geld wordt met zorg effectief en slim uitgezet bij de beste onderzoekers op dit gebied. Wereldwijd, en meestal met een belangrijke Nederlandse component, want het onderzoek op dit terrein in ons land behoort tot de wereldtop. Dit zorgt ervoor dat DON dicht op het onderzoek zit en een directe toegang heeft tot veel van de onderzoekers.

DON is klein en bijzonder scherp gefocust. DON’s achtergrond en achterban komt voort uit het zakenleven en ondernemerschap is binnen DON een belangrijk stuk van het DNA, van de cultuur. Sommige zaken pakt Stichting DON anders aan dan anderen.

Zo richt Stichting DON zich heel sterk op grote gevers (major donors), want die kunnen sneller helpen grotere stappen te maken en zij kunnen helpen snel te schakelen wanneer

dat nodig is. Stichting DON hecht er waarde aan een persoonlijke relatie op te bouwen met haar donateurs en faciliteert bezoeken aan gerenommeerde onderzoekslaboratoria waar direct contact met de onderzoekers mogelijk is.

Bij onderzoeks- en onderzoekers-selectie kijkt DON allereerst naar het medische en wetenschappelijke niveau, maar kijkt ook breder en is pragmatisch wanneer dat nodig is en hen sneller richting het doel brengt.

DON zit in de lift. Ondanks de afgelopen bijzondere jaren, heeft de Stichting meer geld op kunnen halen en meer aan onderzoek kunnen geven. En die groei moet doorgezet worden.
Daarom zijn wij op zoek naar een nieuwe directeur. Een verbindende en inspirerende persoon met een zakelijke achtergrond, iemand die maatschappelijk betrokken is en het team van Stichting DON komt versterken en uitbouwen.

Functie inhoud | Tasks and responsibilities

Functie

De directeur rapporteert rechtstreeks aan het Bestuur, bestaande uit 6 leden. Daarnaast zijn er rapportage lijnen naar de bestuursvoorzitter en/of penningmeester. Deze twee bestuursleden nemen ook deel aan de jaarlijkse persoonlijke performance evaluatie.

Het bestuur van DON wordt getoetst door de raad van toezicht. De raad van toezicht staat het bestuur terzijde bij het vaststellen van het beleid en de strategie en ziet toe op een verantwoorde opzet en aansturing van de stichting. Het jaarplan, de begroting, het jaarbericht en de jaarrekening worden ter goedkeuring aan de raad van toezicht voorgelegd. De raad van toezicht en het bestuur komen gemiddeld twee keer per jaar samen.

De Directeur stuurt het team op kantoor aan dat in omvang varieert van 4 tot 6 mensen. DON is gehuisvest in een voormalige textiel fabriek in westelijk Amsterdam net achter het confectiecentrum, in een hippe nieuwe omgeving en goed bereikbaar via de trein, metro, auto en fiets.


Taken en verantwoordelijkheden:

Externe verantwoordelijkheden:
Als directeur richt je je op externe relaties en zaken zoals fondsenwerving, relatiebeheer, partnerships en marketing en ben je de spreekbuis en het gezicht van DON. De directeur denkt met het bestuur mee op strategisch niveau en weet zich uitstekend te bewegen in het netwerk van Stichting DON. Het is cruciaal dat de directeur fungeert als een volwaardige en geloofwaardige gesprekspartner voor diverse partijen als onderzoekers, overheden, investeerders en major donors op zowel nationaal als internationaal niveau.

Uiteraard weet de directeur Stichting DON en haar achterban effectief weet te vertegenwoordigen.

Interne verantwoordelijkheden:
De directeur is spin in het web van de eigen organisatie en eindverantwoordelijke voor de bedrijfsvoering. De directeur is verantwoordelijk voor alle interne zaken, bewaakt de donateur life cycle, de financiële en management rapportage en het beheer van de onderzoek portefeuille.

Daarnaast zorgt de directeur ervoor dat er voor de gehele organisatie wekelijks teamoverleg is en hou je het team betrokken bij strategische onderwerpen zoals die met het bestuur besproken en besloten worden. Door de snelle groei moeten er nog veel processen verder geprofessionaliseerd en geoptimaliseerd worden.

De directeur is verantwoordelijk voor het jaarverslag en fungeert als aanspreekpunt ook voor partijen die niet een donateursrol hebben, zoals de fiscus, de accountant en de advocaat.

Het bestuur van DON vergadert ongeveer 6 maal per jaar. De directeur wordt verwacht een deel van de agenda van deze vergadering inhoudelijk voor te bereiden (i.h.b. onderzoek en financiën) en ook op uitnodiging deel te nemen aan de vergadering. Deze vergaderingen vinden buiten werktijd plaats (de bestuursleden zijn onbezoldigd). In het najaar werkt de directeur mee aan het ontwikkelen van de strategie en het budget voor het jaar erop.

Onderzoek: De directeur houdt het overzicht van de lopende onderzoeken. Je zorgt voor goede samenvattingen, eindrapportages en tussentijdse updates. Dit doe je in eerste instantie samen met een bestuurslid maar in de toekomst is de wens om ook deze expertise in huis te halen.

Mochten aanvragen beoordeeld moeten worden ga je opzoek naar de juiste partij om dit te doen. Je houdt ontwikkelingen in het veld in de gaten en onderhoudt de relatie met de onderzoekers.

Andere activiteiten: DON organiseert een aantal evenementen per jaar. Sommige richten zich heel direct op het binnenhalen van geld (o.a. het jaarlijkse golf evenement), andere meer op relatie ontwikkeling (intieme diners). En iedere 5 jaar viert DON haar lustrum met een fundraisingavond met een doel van EUR1M+. In alle gevallen zijn deze evenementen “alle hens aan dek” en wordt verwacht dat de directeur dan een vanzelfsprekende helpende hand zal bieden.

Wij zoeken | Job requirements

Wij zoeken iemand die past in de cultuur van Stichting DON – en dus ondernemend is. Iemand die kansen ziet in een veranderende omgeving. Een omgeving waarin bestedingen in onderzoek mogelijk veranderen van grants naar investeringen. Iemand die gewend is verantwoordelijkheid te dragen. En die te nemen. Een zelfstarter die het grotere plan (de strategie) om kan zetten in een praktisch plan (het beleid) en dat laat leiden tot echte actie. Iemand die eerder kleinere, gefocuste organisaties heeft opgezet en geleid.

Iemand die weet hoe je teamleden enthousiasmeert, meevoert en laat groeien. Want jij gaat niet alleen voor DON maar ook voor hen een rots in de branding zijn.

Wij denken dat jij iemand bent die al aardig wat werkervaring heeft en al aardig wat verschillende organisaties gezien heeft. Iemand die dit verhaal leest en vol zelfvertrouwen denkt ‘leuk, hier ligt een fantastische uitdaging; ik kan hier nieuwe dingen zoals onderzoek leren en opzetten en daarbij mooi bouwen op mijn expertise en ervaring op het gebied van organisatie, teamwork en core processen’.

Wij verwachten niet per sé dat jij nu al veel weet van Diabetes Type 1 maar is dat wel zo is dat natuurlijk een pre! Bij dit onderwerp verwachten wij een HBO/WO denk- en werkniveau.

Consultant Esther Driessen +31 (0) 70 7 622 622

Wij zijn altijd op zoek naar executives die een verschil willen maken

Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging in de non-profit? Dan zit u bij ons goed. Met ons brede netwerk binnen de non-profit, gaan wij met u op zoek naar dé uitdaging die bij u past!

Open sollicitatie