Ga naar Dux home

Sarah Moeremans nieuw Artistiek Directeur van Het Zuidelijk Toneel

Nieuws

Persbericht 12 december 2022

Met trots deelt de Raad van Toezicht van Het Zuidelijk Toneel mee dat Sarah Moeremans, met ingang van 2025, Piet Menu zal opvolgen als artistiek directeur.

Sarah Moeremans over haar aanstelling:

“Het Zuidelijk Toneel heeft een ronkend verleden en een bruisend heden. Die combinatie is mega inspirerend voor de toekomst. Ik heb enorm veel zin om het volgende avontuur van dit gezelschap in Brabantstad, en ver daarbuiten, mee te mogen gaan schrijven.

In dat hoofdstuk wil Het Zuidelijk Toneel een voortrekkersrol spelen wat betreft duurzaamheid, zowel voor mens als materie, en gaan we op zoek naar organisatorische en productionele innovaties. Onze inzet is om opwindende voorstellingen te brengen waarin waanzin zinvol kan zijn en onrealistische visies kunnen inspireren.”

Sarah Moeremans is geen vreemde voor Het Zuidelijk Toneel, want zij is sinds 2021 aan het gezelschap verbonden als regisseur en co­artistiek leider. Zij zal de nieuwe plannen voor het gezelschap ontwikkelen voor de periode 2025­2028, samen met de nog te benoemen zakelijk directeur. Sarah zal haar twee ambities combineren: voorstellingen maken en projecten mogelijk maken. Zij zal naast haar directeurschap blijven regisseren in haar kenmerkende stijl, waarin zij het filosofische combineert met humor, en haar liefde voor sterk spel en fictie belangrijke bouwstenen zijn.

Op dit moment speelt de met sterren overladen voorstelling Shut Up and Play with Me. De komende periode maakt Sarah voor de grote zaal Mission Moliére, een bijtende voorstelling die slaat, zalft en kietelt. Begin volgend seizoen gaat ze opnieuw de botsing aan met de Noorse mastodont Henrik Ibsen in een her­ enscenèring van de Crashtest Ibsen cyclus, waar ze in 2012 aan begon. Daarna wordt de vervreemdende theaterervaring What Ever Happened to Mister Pete? wegens succes hernomen. Dit allemaal in samenwerking met haar partner­in­ crime, schrijver­dramaturg Joachim Robbrecht.

Piet Menu, huidig artistiek directeur, over de aanstelling van Sarah Moeremans:

“Ik ben trots en blij met Sarah als opvolger. Ze kent de grote zaal als haar broekzak, ze denkt speels en spitsvondig over de verbeeldingsmachine genaamd theater en ze brengt spelers naar een hoger niveau. En we delen een liefde voor spelregels en humor. De toekomst oogt mooi.”

Namens de Raad van Toezicht van Het Zuidelijk Toneel, Paul Depla,
voorzitter

Sarah Moeremans - door Sofie Knijff

Biografie

Sarah Moeremans (1979) is regisseur, acteur en vormgever. Ze volgde de acteursopleiding bij studio Herman Teirlinck en de regieopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam. Ze werkte sinds haar afstuderen met diverse theatergezelschappen. Van 2012 tot 2017 maakte ze deel uit van het plug&play collectief Moeremans&Sons. Van 2013 tot 2016 was ze huisregisseur bij het Noord Nederlands Toneel. Daarna werd ze tot 2021 huisregisseur en deel van de artistieke staf van Toneelgroep Oostpool. Sinds 2021 is ze vaste regisseur en co­artistiek leider bij Het Zuidelijk Toneel.