Ga naar Dux home

Femke Hameetman vanaf 9 mei artistiek directeur Dordrechts Museum

Nieuws

PERSBERICHT

Namens het team van Dux International wensen wij Femke veel succes met deze mooie uitdaging!

De gemeente Dordrecht maakt vandaag bekend dat Femke Hameetman wordt benoemd tot artistiek directeur van het Dordrechts Museum. Met ingang van 9 mei zal zij Peter Schoon opvolgen, die vanaf die datum met pensioen gaat. Samen met zakelijk directeur Patricia de Weichs de Wenne vormt Hameetman de directie van het Dordrechts Museum.

 

Vanaf 2017 was Hameetman Hoofd Educatie en Programmering bij het Mauritshuis in Den Haag. In deze functie versterkte ze de verbinding met de stad en was ze een aanjager van publieksgerichte digitalisering en meerstemmige programmering. Als kunsthistoricus en museoloog ligt haar expertise in het breed toegankelijk maken van verhalen over kunst en erfgoed.

In de jaren daarvoor had ze haar eigen bedrijf op het gebied van educatie, marketing en tentoonstellingen en werkte voor musea als Naturalis, Van Gogh Museum, Kunsthal Rotterdam, Lakenhal en Kunstmuseum Den Haag. Bovendien was ze als expert betrokken bij adviescommissies van het Mondriaan Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie en is ze bestuurslid bij het vermogensfonds Stichting Zabawas.

 

Collecties als bron van inspiratie

Femke Hameetman: “De collecties van het Dordrechts Museum, Huis Van Gijn, het Regionaal Archief Dordrecht en het Hof van Nederland zijn indrukwekkend en een geweldige bron van inspiratie voor programmering, educatie en partnerships. Ik heb er zin in om in deze aantrekkelijke stad met een rijke geschiedenis aan de slag te gaan. Ik zie ernaar uit om met mijn nieuwe collega’s en met partners, makers en kunstenaars verder te bouwen aan dit unieke culturele cluster. Zodat nu en in de toekomst steeds meer mensen zich er welkom en thuis voelen”.

Voortbouwen op successen

Wethouder Rik van der Linden: “Het Dordrechts Museum is één van de kroonjuwelen van de stad. Het museum heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Daarin heeft de persoonlijkheid van de vertrekkend directeur Peter Schoon een grote rol gespeeld. De tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’ is daar een schitterend voorbeeld van. Voor de nieuwe directeur ligt er een mooie taak om daarop voort te bouwen. Gezien haar ervaring heb ik daar alle vertrouwen in.”

Over Dordrechts Museum

Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum, opgericht in 1842, is een van de oudste musea in Nederland. De initiatiefnemers stond ‘een Museum van Schilderijen’ voor ogen en die ambitie heeft na ruim 175 jaar verzamelen geresulteerd in een collectie van zes eeuwen schilderkunst van (inter)nationaal niveau. Het Dordrechts Museum onderscheidt zich in het Nederlandse museale landschap door deze focus op schilderkunst, die als vertrekpunt dient voor een ambitieuze, kwalitatief sterke en gevarieerde programmering.

Hof van Nederland

In Hollands oudste stad liggen voetsporen van de historische ontwikkeling van vrijheden die het Nederland van nu kenmerken. Het museum bevindt zich sinds 2015 in het historische gebouw waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden. Momenteel is het museum gesloten wegens herinrichting. In het voorjaar 2022 heropent Het Hof van Nederland de deuren als museum waar het gaat over hoe wij in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu, verteld vanuit verschillende perspectieven.

Huis Van Gijn

Huis Van Gijn is een uniek historisch woonhuis, dat de Dordtse bankier en verzamelaar Simon van Gijn bij zijn overlijden in 1922 met inboedel en verzameling naliet aan de Vereeniging Oud Dordrecht. Huis Van Gijn onderscheidt zich in de wereld van talrijke historische huizen in Nederland door een voelbare en zichtbare authenticiteit op alle fronten. Hier is het leven rond 1900 van ‘kelder tot kap’ op een unieke manier en overtuigend tot leven gebracht, met een oorspronkelijke collectie,

Regionaal Archief Dordrecht

Het Regionaal Archief Dordrecht (RAD) is het geheugen van Dordrecht en de regio. Opgericht in 1885 verwerft en beheert het RAD overheids- en particuliere archieven. In de studiezaal en online worden deze archieven en de beeldbank zeer veel geraadpleegd.

 

EINDE PERSBERICHT

 

Wilt u ook het verschil maken?

We hebben regelmatig nieuwe vacatures voor mooie functies - zoals die van Femke- in de non-profitsector.

Bekijk alle vacatures