Ga naar Dux home

“Ik ben enorm gepassioneerd als het gaat om vrede, vrijheid en recht: dat waar Slot Loevestein voor staat.”

Ervaringen

Vrijheid, vrede en recht onder de aandacht brengen. Als directeur van Slot Loevestein maakt Ed Dumrese zich dagelijks hard om historie en maatschappij met elkaar te verbinden. Per 1 maart 2019 is hij verantwoordelijk voor het opnieuw profileren van de historische locatie. Slot Loevestein was er klaar voor en hij ook. “Het was een geweldige kans bij een prachtige organisatie. In het verleden heb ik veel rondom dit thema gedaan, hier was ik echt de nieuwkomer.” We spreken directeur Ed Dumrese over zijn intrinsieke motivatie, de ambities van de locatie en het overleven van een moderne crisistijd.

De twintig van twintig-twintig

Als nieuwkomer het landschap herontdekken om zo een duurzaam plan op te stellen. Daar begon het. “Ik ben enorm gepassioneerd als het gaat om vrede, vrijheid en recht: dat waar Slot Loevestein voor staat. In mijn eerste 100 dagen wilde ik dan ook echt het landschap leren kennen om kansen te zien en een niche te kunnen claimen. Het is onderdeel van het ambitiestuk dat ik voor 2030 heb opgesteld, vanuit de overtuiging dat we als historische organisatie meer kunnen bieden op het gebied van educatie en toerisme en onszelf opnieuw met de maatschappij kunnen verbinden. Het bepalen van een stip op de horizon en een “20-punten plan”, een lijst van kansen en plannen voor 2020, helpen ons in het realiseren van die ambitie. Punten op die bewuste lijst waren onder andere wisselende exposities en een permanente openstelling.”

Ed Drumrese

Nieuwe tijden, nieuwe kansen

Het bleken plannen die eerder dan verwacht aangepast moesten worden. “Zeven dagen per week open, dat ging niet lukken. Een week voordat we van start zouden gaan met het hoogseizoen, gebeurde het tegenovergestelde: het slot ging op slot, net als de rest van het land. De wisselende exposities, met als doel terugkerende bezoekers te verwelkomen, komen er wel degelijk. Op dit moment richten we ons op het beschermen van cultureel erfgoed in tijden van crises. De aanleiding was oorspronkelijk 75 jaar bevrijding en hoewel er een andere crisis zich heeft aangediend, houden we wel de focus op het oorspronkelijke idee.” De corona-crisis speelt wel degelijk een rol – voor het team en de locatie – maar vindt zijn weg op andere wijze. De crisis biedt ook kansen.

Verbinding in tijden van crisis

Want juist nu is verbinding met de maatschappij extra belangrijk. Ook voor een museum- en eventlocatie, ondernemingen die geraakt worden door de crisis. Het team van vijftig medewerkers en negentig vrijwilligers blijft mede dankzij de positieve energie van Dumrese zeer betrokken. “Door flexibiliteit en creativiteit geven we nieuwe plannen vorm. Die energie zit er vanaf het begin van de maatregelen in en de commitment is heel groot.” Dumrese neemt zijn verantwoordelijkheid voor de locatie en het team serieus. “Ik geloof dat het de mensen zijn die het maken, niet de stenen. Dus blijf ik met het team in contact, organiseren we een digitale vrijdagmiddagborrel met veertig personen, sturen we interne nieuwsbrieven en meer dan ooit werken we als een team om binnen de gestelde protocollen plannen te realiseren.”

Verruimen, verjongen en verrijken

Dumrese is in zijn rol als directeur toegewijd aan het realiseren van die toekomstbestendige plannen. “We willen het publiek verjongen, het programma verruimen en ons bijdrage verrijken. Zonder belemmeringen, dus we kijken uit naar de mogelijkheden in de toekomst. Mensen hebben binnen gezeten en willen naar buiten. Dat kan hier. We gebruiken de tijd om na te denken over hoe we de ruimte – die we in overvloed hebben – het best kunnen benutten. Het is eigenlijk permanent omdenken. Van oudsher waren kastelen vaak van adellijke aard. Slot Loevestein was anders: het was een grenspost, een tolpoort en zelfs een gevangenis. We bestaan al 660 jaar en we komen deze crisis ook wel door. Dat doen we echt samen”

Op het lijf geschreven

Al pratende met Dumrese ontdek je dat de rol van directeur hem op het lijf geschreven is. Zijn vastberadenheid de prachtige vesting op nieuw te vestigen en de bevlogenheid om een team mee te krijgen in strategische plannen en originele ideeën, komen hier uitstekend tot zijn recht. Hijzelf is nog steeds blij dat hij destijds op de vacature gewezen werd. “Iemand uit mijn netwerk wees me erop, zelf kende ik Dux International niet. Wat ik vreemd vond, want één blik op de website deed me realiseren dat dit een organisatie was die perfect bij me past, dankzij de maatschappelijke relevantie en het grote netwerk in de non-profit sector.

Een langdurige samenwerking

Ik wijs mijn netwerk regelmatig op hun vacatures en de organisatie an sich, maar werk ook nog steeds met hen samen. Wij vonden de leden van onze Raad van Toezicht via Dux International en hopen binnenkort weer een vacature via het te vervullen. De samenwerking en het contact is altijd goed, dankzij de proactieve communicatie en het oog voor de mens. Ze kijken echt naar de juiste mensen op de juiste plek en gaan daarmee voorbij de financiële belangen. Dat werkt. Zo kun je echt verder bouwen aan een organisatie.” En dat is precies wat Dumrese van plan is met Slot Loevestein. Een prachtige toekomst voor een historisch erfgoed.

Wilt u ook het verschil maken?

We hebben regelmatig nieuwe vacatures voor mooie functies - zoals die van Ed - in de non-profitsector.

Bekijk alle vacatures